Beveiligde directories gebruiken

Waar zijn beveiligde directories goed voor ?

Stel, u heeft enkele webpagina's op uw website waarvan u wilt dat enkel uzelf en een selecte groep deze kunnen zien. Voorbeelden genoeg: een club met een speciale ledenpagina, een bedrijf met een speciale pagina vol inkoopprijzen voor haar vertegenwoordigers, een nieuwssite met een pagina waar de medewerkers nieuws kunnen posten...

. Om te zorgen dat een nieuwsgierige surfer niet per toeval deze map (directory) ontdekt, kunt u deze in uw controle paneel PSA beveiligen !

 

Stap 1: inloggen op PSA

Start Internet Explorer op (of een andere Internet browser), ga naar uw controle paneel door https://www.uwdomein.be:8443/ te typen en log in met de door prodius verschafte gegevens. Klik op uw domein waarna u uw overzichtscherm krijgt met één van de opties 'directories'.

Als u een beveiligde directory wilt toevoegen, klikt u nu op de knop 'Add'. Dit brengt u naar een nieuw scherm waarin u de precieze naam van de beveiligde directory moet opgeven. Let op, deze directory moet u reeds aangemaakt hebben via FTP of de PSA File Manager.

 

Stap 2: Aangeven welke directories te beveiligen

Als u bijvoorbeeld wilt dat http://www.mijnclub.be/onze_leden/ een beveiligde directory wordt, zult u als pad /onze_leden moeten invullen (zie schermafdruk). Eronder kunt u ook een header text invullen, dit is een soort verwelkomingstekst die te zien zal zijn bij de vraag om in te loggen.

 

Klik op Update om de directory te beveiligen.

* ietsje geavanceerder: als uw directory in uw root document onder httpsdocs\ staat (en niet het traditionele httpdocs\) moet u SSL kiezen als directory location.

 

Stap 3: toegang geven tot de beveiligde directory

Na een directory beveiligd te hebben, moet u natuurlijk nog toegang geven aan iedereen die toegang mag hebben. Klik op de naam van de beveiligde directory waarbij u op het nieuwe scherm 'Protected directory users' zal zien staan. Vul hier een naam in die mag aanloggen. U kunt hier bijvoorbeeld 'nieuwsposters' zetten. Dit zullen alle mensen zijn die nieuws zullen posten. U kunt hier natuurlijk ook uw eigen naam invullen, als u de enige wilt zijn die deze directory kan bezoeken.

Klikt u op Add, zal u worden gevraagd om een paswoord voor deze nieuwe gebruiker. Met dit paswoord moet de bezoeker van de beveiligde directory zich aanmelden.

U zult uw paswoord moeten confirmeren om typfouten te voorkomen. Let op het verschil tussen grote en kleine letters!

Nu moet u enkel nog de toegevoegde gebruikersnaam en wachtwoord doorgeven aan de gepaste personen. Merkt u misbruik van de gebruikersnaam, kunt u steeds deze gebruiker verwijderen in PSA (zie schermafdruk).

 

 

Stap 4: het resultaat bekijken

U kunt nu controleren of u alles correct heeft ingesteld. Open een andere internet explorer en typ het adres in van uw beveiligde dirctory, bvb http://www.uwdomein.be/onze_leden/. Als alles goed gaat, zou er een messagebox moeten verschijnen zoals op onderstaande schermafdruk. Log aan met de door u aangemaakte 'protected diretory user'.

Als u of één van uw gerechtigde gebruikers verkeerd inlogt, of een snoodaard probeert de pagina's te bekijken, zal deze een http authenticatie fout (error 401) te zien krijgen, zoals hieronder:

Correct aanloggen brengt u in uw beveiligde directory met de gewenste pagina's.

 

 

terug